В като “Вулкан” 🌋

В таблото по буква В бях включила думата „вулкан“, за да си направим такъв сами вкъщи и честно казано дори за мен беше много интересно занимание.
Започнахме с енциклопедията “Моят свят” на изд. Фют, която намирам за много сполучлива и подходяща за всички мъници от 3-4 годинки нагоре. Зара и Мартин много я харесват и я разлистват абсолютно всеки ден. На стр. 94 се крият вулканите, и по нея направихме нашия проект. Използвахме класическата техника папие-маше, с която облепихме ниска стъклена бутилка с широко гърло с вестници, за финален слой добавихме кухненска хартия, за да покрие добре вестника и той да не прозира. След това оцветихме с водни бои на няколко слоя и накрая намазах вулканът с безцветен акрилен лак. Получи се доста реалистичен резултат, но въпреки импрегнирането с лак, вероятно ще има кратък живот, за това следващия подобен проект бихме изпълнили с полимерна глина.

Докато тече карантината, Музейко разказва научни приказки за децата всеки делничен ден от 15:00 часа във фейсбук страницата си тук, и една от темите, които представиха бе именно за вулканите и скалите. Вижте видеото:


Зара и Марти много обичат краткия филм на Pixar “Лава”, така че докато течеше работа по нашия вулкан сме му пели песента за мечтата, обичта и щастието, така че- броим го за щастливец 😀

За изригването направихме два опита с различен вид “лава”:

Вариант 1 – използвахме т.нар. слонска паста – термина реакция с 3% кислородна вода, боя за яйца, няколко капки веро и разтворена суха мая. Можете да видите експерименти с нея тук.

Вариант 2, с който постигнахме доста по-красива лава беше със сода бикарбонат, боя за храна, капки веро и оцет – изригна доста по-красиво и продължи да излиза лава поне още 20 минути.

Подготвяхме вулкана в продължение на няколко дни и децата наистина очакваха с нетърпение момента, в който той ще изригне. Надявам се, че нашият експеримент ще ви вдъхнови.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s