Азбуката за деца – буква „В“ – free printable

Буква „В“ пристига с новата година и още 12 идеи за занятия, които да съчетаем с изучаването на азбуката. ✨
Признавам – да избера толкова много интересни думи, които да предполагат любопитни занятия за това табло си беше предизвикателство. Нахвърлях някои, но и доста получих като предложения в Instagram, за което благодаря на отзовалите се. 😍
Това е последната буква от проекта, която ви предоставям безплатно. Надявам се, че ще мога да ви предложа цялата азбука в кутия с книжка с идеи за игри и занятия, издадена на хартия до края на 2020-та. Ако паната с първите три букви дават добри резултати при вашите мъници и смятате, че са полезен ресурс, ще се радвам да ги споделите и препоръчате на други хора. Можете да си изтеглите безплатен pdf с таблото за буква В в края на поста.

А сега, ето ги и 12-те думи за активности за буква В:

„Виолончело“ – оставям на страна факта, че класическата музика действа благоприятно на развитието на детския мозък. Децата искрено се въодушевяват, когато виждат и чуват инструментите в симфоничния оркестър. Първата инстинска среща на Зара с операта и многообразието на музикалните инструменти бе музикалната приказка за деца „Петя и Вълкът“, по музика и текст на Сергей Прокофиев. В нея децата бяха запознати с всички тях и ролята им в симфоничния оркестър, научиха интересни факти и чуха звука на всеки един инструмент индивидуално. Още информация за „Петя и Вълкът“. Избрах виолончело за таблото, защото това е музикалният инструмент с най-близък тембър до човешкия глас и събужда интересни въпроси.

„Влак“ – илюстрацията показва локомотива на Хогуъртс Експрес – призанавам, „великденско яйце“, което скривам с най-голямо удоволствие в таблото :). При нас ежедневно тече игра с дървени влакове и релси, но истината е, че нямам търпение да се стопли и да се качим с децата на Родопската теснолинейка.

„Вълшебство“ – първоначално мислех да включвам единствено реални обекти в таблата, но какво е детството без малко магия? Освен че звучи звънливо и приятно, вълшебство ни дава свобода да направим каквото пожелаем. При нас най-често играта е следната – феята Зара омагьосва братчето си Марти да имитира различно животно – „Бибити-бобити-бууу! Петел-жаба-куче-вълк-конче!“ и тн. Забавата е гарантирана. Можем да изработим вълшебна пръчка, да измислим наши специални заклинания, да направим вълшебна отвара и тн.

„Викинг“ – любопитни, различни, откриватели и завоеватели. Вдъхновението ми тук идва от историите на анимационните филми „Как да си дресираш дракон“. Интересни активности, които съм планирала са да направим викингски шлем от картон, а също да изпълним любопитна игра, на която съм попадала в instagram – подстригване на картонени фигури с бради и коси от прежда.

„Време“ – време, в контекста

Снимка от Woovenchildhood
Снимка от @Woovenchildhood

метеорология. В таблото за буква А бях включила облак и айсберг. Сега с буква В идва момента за по-обстойно изучаване – можем да водим дневник какво е било времето през седмицата, да наблюдаваме прогнозата и измерваме темературата.

Много интересни са и тези гатанки за времето тук.

„Велосираптор“ – динозаврите са любима тема за децата. Какви динозаври са били велосирапторите, как са живели и какво изобщо знаем за тях?

„Водопад“ – Кой е най-близкият водопад, който можем да посетим, кой е най-високият, най-пълноводният, най-красивият?

„Видра“ – тези интелигентни бозайници, които се гушкат, държат се „за ръце“, ходят в нишка една след друга, играят и са едни от най-забавните същества, които природата е създала.

„Вулкан“ – какво са вулканите? Какво представлява лавата? Можем да си направим вулкан сами вкъщи – нашият проект за вулкан е тук:

В като “Вулкан” 🌋

В таблото по буква В бях включила думата „вулкан“, за да си направим такъв сами вкъщи и честно казано дори за мен беше много интересно занимание. Започнахме с енциклопедията “Моят свят” на изд. Фют, която намирам за много сполучлива и подходяща за всички мъници от 3-4 годинки нагоре. Зара и Мартин много я харесват и…

„Вятър“ – защо не го виждаме, но с него отлитат сапунените ни мехури и есенните листа? Избрах думата вятър като покана за пускане на хвърчило.

„Въдица“ – въпреки, че зимата не е най-удачното време да заведем децата си за риба, можем да играем игри с въдички с магнити вкъщи. А защо не и да си направим въдица и магнитни рибки сами, като тези например.

„Венец“ – да направим нещо заедно с ръцете си – можем да направим венец от цветя, иглолистни клонки, есенни листа или пък апликация от цветна хартия, плат, помпони и пр.

Надявам се, че занятията в таблото за буква В ви допадат. Ще се радвам да ми споделите какви занимания вие бихте изпълнили с думите по буква В. Тагвайте ме в instagram @G_boeva, за да ви видя и споделя. Можете да ме намерите във Facebook тук: Letters From Mom

Изтеглете файлa тук:

Ако искате да подкрепите работата ми с дарение,

можете да го направите в Ko-Fi тук:

www.ko-fi.com/gerganaboeva

One thought on “Азбуката за деца – буква „В“ – free printable

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s