Само още няколко години и ще дойда с вас…

img_20180526_140929_6761828016356.jpgДнес окончателно разбрах как съм затънала и колко сериозно се дозакопавам сама в собственото си майчинство. С бебе на 4 месеца и тодлърче на близо 3 години, една торба със служебни задачи и нула контакти с приятели осъзнах, че може би е крайно време да спра да бъда “майката, която прави всичко сама” и О, не!!!! няма нужда от никаква помощ… 

От помощ има нужда – всеки човек с две деца ще се съгласи, но явно за мен е супер трудно да го асимилирам, да си го признаея и да се оставя да ми помогнат. Убедена съм, че никой не би могъл да се грижи за децата ми по-добре от мен. Бабите и дядовците им “развалят дисциплината” и нарушават правилата, които така дълго съм се старала да наложа. Убедена съм също така, че децата ми успешно ще се качат на главата на всеки различен от мен, който се опита да ги гледа за заветните няколко часа, в които аз ритуално да си разкъсам пижамата, да разроша коси, да се мушна в дънките 44-ти (!) номер, да грабна мъжа си под ръка и безцеремонно да напусна обекта, така, както Джони Деп изчезва с червения кабриолет в “Страх и омраза в Лас Вегас”. Не се залъгвам, че ще ме очакват някакви бурни психеделични приключения – и съвсем редова вечер с кино, малко бира и плямпане на глупости ще е качествен купон за умореното ми майчино сърце. Аз съм едва на 31, какво по дяволите ми става? 

С носталгия гледам, как приятели, с които се виждам два пъти годишно, а ужасно ми липсват, правят нещо различно всяка вечер, тагват се от концерти и интересни събития, а аз ако са ми останали някакви сили, седя и пиша оферти, отговарям на мейли и пускам пералня след пералня, в момента, в който двете ми мили прекрасни деца заспят. Знам на изуст всички анимационни филми, пея си малоумни песнички като “Baby Shark” и “Head, shoulders, knees and toes” на глас без дори да се усетя. Мисля повече за това как да са облечени и натъкмени децата, докато не бръкна в моето чекмедже и с разочарование извадя една от трите тениски, които стават на дебело ми post-partum тяло. Гледам “Историята на прислужницата” в малките часове и рева като магаре, заради разклатените си хормони. И в този ред на мисли – как е възможно човек да се разреве на песен на Gipsy Kings??? Аз съм този човек… Кърмя на поискване и вече съм достигнала такива нива на себезанемареност в домашна обстановка, че тотално съм нагазила в клишето – ама до кръста поне. Някой би ми поставил диагноза следродилна депресия – Цъ! Щастлива съм с децата си, здрава и обичана жена съм, макар да не личи особено от настроението ми в този текст, но искам още поне 6 часа към тия 24 и мисля, че ще успея да си направя маникюр, да вляза във форма, да вкарам някоя нова дреха в гардероба, да реша най-после какво искам да правя с живота си извън всичко, с което се занимавам и така ми е дотегнало, или поне да си присвоя малко повече време за спане. 

Много е странно – сякаш в стремежа си да упражнявам пълен контрол в ежедневието и да следвам собствените си възгледи за грижа и възпитание, да поемам всички задачи, съзнателно издевателствайки над себе си, тъй като нямам вяра, че някой от близките ми ще се справи по-добре, някакъв лепкав филм себеотверженост покрива едни съвсем истински егоистични желания – да бъде, каквото и както аз съм решила, пък да става каквото ще. И сякаш невъзможността ми да се справя с този компромис е в центъра на всичко. Това е въртележката, в която сама съм се набутала без да разбера. Междувременно всичко с децата се случва толкова бързо и бурно, че на моменти оставам с усещането, че дори не мога пълно да осъзная какво се случва. 

Докато разсъждаваш над нещата, които малката е изтърсила днес с онзи все по-сладък гласец или новото нещо, което е научила и ти показва, идва нещо друго, лишавайки те от всякаква възможност да хванеш краищата и да се порадваш на мига. 

А в момента, в който приятели се обаждат да се видим, аз отговарям – ами иска ми се, но не мога заради това и това, а всъщност имам предвид – Иска ми се, само още няколко години, защото съм скапана, и децата ми са най-сладки и мили сега, защото в сърцето си просто не мога да се отделя от тях изобщо за миг и… абе ще дойда с вас, само да минат още няколко години!

One thought on “Само още няколко години и ще дойда с вас…

 1. До болка познато…не е депресия, не…просто ако имаме 2 часа време на ден ама само само и единствено за нас самите! А какво да кажем за 2 дни без децата уаууу в спокойствие, че са добре с баба и дядо или други любими хора, на които имаме доверие. Двата дни дори ще ни омръзне да сме без тях, но как се зареждаме от тези два дни……все едно сега раждаш и с пълни сили стартираш майчинството си.
  Аз жадувам за помощта на баба и дядо, но те все по-рядко имат възможност, време…
  Възползвайте се напълно от баба и дядо, защото от моето детство помня многооооо добре, че с баба ми е изключилно добре. Ние имаме нужда от помощта им, децата искат с тях, защото е весело, защото ги обичат, защото е различно и бабите с дядовците имат нужда да им се порадват, да ни отменят дори за час, да ги обичат и да им помагат.
  Съчувствие към всички мами и да намираме повече време за себе си в лудницата от любов по децата 🙂
  Ние с няколко мами излизаме по вечер на месец, татковците гледат децата и зареждаме батериите поне малко.
  ♡♡♡

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s