Черната стена на Зара (DIY)

От доста време се каня да направя някъв кът, в който Зара да рисува с тебешири. Разполага с 2 малки черни дъски, едната поръчах от тук, а втората, представляваща статив с бяла и черна дъска, взехме от Джъмбо.
И двете ми покупки се оказаха неуспешни – ето защо:

blackboardДъската от Chernatadaska.com е с размер А3 (297 х 420 мм), двустранна, но няма рамка и започна да се рони по ръбовете – материала за основата прилича на фазер и боята е намазана директно върху него. Зара я премята като лист и рисува и от двете и страни, но с времето ръбовете се очукаха и реших, че е време да мине на статив. Определено не става за малко дете и би била идеална за стенен монтаж. Реалноизлиза скъпа – за размер А3, разликата в цената за едностранна или двустранна дъска е 1 лв. (Двустранната А3 струва 24 лв. без стойността за доставката).

И така една събота в Джъмбо видях 2111721стояща дъска с бяла и черна страна, на цена
19,90 лв. Адски паянтова – между двете страници единствената пречка стойката да не се разчекне е един тънък шнур. Рамката е нескопосано сглобена, започва да се разпада на второто разгъване. Веднага съжалих. Ikea предлага много приятен статив – по-голям, двустранен, стабилен, със поставка за тебешири и маркери, който е на двойна цена, но определено си заслужава всяка стотинка. Това щеше да е следващия ми избор, но се спрях на друго решение…

В крайна сметка реших, че спирам да играя на дребно и че е време стената в коридора да приеме нова функция.

enlight1Поръчах боя за черна дъска Marabu Tafel от Слънчоглед (16 лв.), заедно с още няколко акрилни бои Marabu Chalky Paint (7 лв., страхотни), за които имах други планове, но и те се включиха в проектчето.

Marabu Tafel  е супер покривна, много хубаво черно – не синее или зеленее, не мирише, не се разтича, изсъхва окончателно за 24 часа, но реално на пипане всеки слой дръпва за 10-тина минути. С бурканче от 225 мл. успях да боядисам на 3 ръце 2.4 кв.м. от стената, въпреки че се съмнявах, че ще стигне и очаквах, че ще трябва да повтарям. Използвах Chalky Paint за втори план (реално с него започнах) и малко козметични довършителни пипвания и резулатата е страхотен. Пробвах избърсване на тебешира с обикновена гъба, с попиваща гъба и с микрофибърна кърпа – с кърпата бърсането е най-ефективно и тя трябва да е мокра, не леко влажна.

Цялото облепване и мазане ми отне 3 часа, а на сутринта Зара като се събуди и откри новата огромна „дъска“ в коридора беше много щастлива.

Така с материали за под 25 лв. вече имаме „дъска“ с размер 2 х 1.2 м 🙂


img_0613.jpg

5 Отговори на “Черната стена на Зара (DIY)”

  1. Imam vupros, direktno vurhu stenata li boqdisvahte, i ima li variant Za otstranqvane na po kusen etap blagodarq

    Liked by 1 person

    1. Привет Стела!
      Да, директно върху стената боядисвах. Според мен няма вариант за отстраняване (измиване) на боята. Вероятно ще боядисаме върху нея, като може да се наложи да подготвим повърхността с грунд или направо да се шпаклова наново.

      Харесвам

  2. Върху каква настилка е нанесена боята? Удома е латекс, който при залепване на картинка с хартиено тиксо се сваля до шпакловка, и се опасявам при рисуване и чистене да не окепазим всичко…

    Харесвам

  3. Аватарът на Десислава
    Десислава

    Здравей, Гери,
    Три години след поста 🙂
    Три ръце означава, че си я повторила три пъти ли? И Chalky paint я използва само за планинските върхове или и за основа под черната?

    Liked by 1 person

    1. Здрасти! 👋🏻
      Три ръце = три пъти е мината общо стената. Chalky paint e само за декоративната част – върховете – първо боядисах тях, след това минах с черното 🖤

      Харесвам

Вашият коментар